top of page
Handen-MarcGijsje-lang.jpg

de Geurbeleving

Boven in de neus van de mens zit een reukorgaan. Wanneer je inademt door je neus, komen er zwevende geurtjes boven in je neus terecht. Daar komt het in contact met het reukslijmvlies. Dit slijmvlies heeft duizenden zintuigcellen, dit worden ook wel olfactorische receptoren genoemd. De binding van de geurmoleculen en zintuigcellen zorgt voor allerlei reacties. 
Het signaal van de reactie wordt naar de hersenen geleid. In de hersenen wordt aan het geursignaal een betekenis gegeven. Dit kan van alles zijn, ook een waarschuwing.

De neus is van oudsher gemaakt om te onderscheiden of voedsel bedorven is of niet, maar ook duiden bittere geuren vaak op gifstoffen. Snuiven om iets beter te ruiken doen we dus omdat het reukslijmvlies helemaal boven in de neus zit. De lucht moet dus helemaal naar boven komen.
In je neus zitten ongeveer duizend olfactorische receptoren, die helpen om aan meer dan tienduizend geuren een betekenis te geven. 

geurbeleving-3.jpg

Veel van deze geuren geven een reactie in het onderbewustzijn van de mens, doordat de olfactorische hersenkwab is verbonden met het limbisch systeem. Het limbisch systeem is het grensgebied tussen de hersenstam en de grote hersenen wat een grote rol speelt bij de menselijke emoties en bij de beheersing van gevoelens. Hierin liggen onder andere belangrijke functies van het geheugen en ons emotionele leven.
Geur is bepalend voor mens en dier. Dit gaat zelfs terug naar de band tussen ouder en kind. Mannen en vrouwen kunnen aangetrokken raken tot elkaars geur. Die herkenning (van baby naar moeder van moeder naar kind van man naar vrouw of vrouw naar man) is gebaseerd op de uitwisseling van geuren. Door opsnuiven van een bepaalde geur kan iemand geraakt worden. Ook kunnen geuren zorgen voor een goede of slechte gemoedstand. De gemoedstoestand van de geest kan dus bepaald worden door geur.
Met een geur kun je als het ware iets tegen een ander zeggen. Mensen baseren hun gevoelens op een geur. Een vrouw die een geur draagt die naar grapefruit ruikt, wordt jonger ingeschat. Een vrouw die kruidige of bloemige geuren draagt, wordt veel lichter ingeschat.

Bij aromatherapie wordt gewerkt met geuren. Door op de hersenen met bepaalde geuren in te werken, worden lichamelijke klachten aangepakt. De chemische stoffen die vrijkomen na een reactie op een geur hebben effect op het zenuwstelsel.

Geur varianten in relatie tot gevoelens

• Comfortgeuren; iemand voelt zich geborgen en veilig. Dit gevoel komt vaak door vanille (er wordt gezegd dat dit ons doet denken aan moedermelk).
• Direct gelukgeuren; dit gebeurt vaak bij het opsmeren of aanbrengen van Citrusgeuren.
• Zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid door geuren; bij vrouwen gaat het dan vaak om volle en bedwelmende parfums met een sexy afdronk. Oriëntaalse geuren met houtachtige tonen, maar ook Musk, Patchoeli en Cypres vallen hieronder. Je kunt onzekerheid dus verminderen met een bepaalde geur.
• Rustgevende geuren; vooral bloemige geuren zorgen ervoor dat men zich kalm en positief voelt. Dit wordt namelijk geassocieerd met lente, liefde en romantiek. Bij aromatherapie wordt rozenolie vaak gebruikt om mensen zich beter, rustiger of positiever te laten voelen. Vaak zit in parfum met dit doel rozenolie verwerkt.

Een paar etherische oliën met hun werking

• Anijszaad; dit helpt de spijsvertering, tevens geeft het verlichting bij de spierspasme.
• Basilicum; dit verheldert het denken, ook geeft het verlichting aan hoofdpijn en migraine.
• Benzoë; dit verbetert een droge huid, uitslag en eczeem.
• Ceder; dit geeft een balans bij over productieve talgklieren.
• Limoen; dit vermindert het vasthouden van vocht en giftige stoffen, ook verbetert het de circulatie en verbetert het de geestkracht.
• Neroli; dit verlicht de symptomen van opgewondenheid en stress.
• Patchouli; dit ontspant en kalmeert de geest.

bottom of page