top of page
Handen-MarcGijsje-lang.jpg

de Geschiedenis

the-sphinx-at-gizacairo-in-egypt-with-the-pyramid-of-chephren-khafre-in-the-background.jpg

Egypte, dat is de plaats waar parfum oorspronkelijk is ontstaan. Egyptenaren brachten geuroffers voor de goden, zo brandden ze kruidentakjes en bloementakjes. Ze dachten dat de goden zo rustig zouden blijven en ze niemand kwaad zouden doen.

Later werden de geuren in allerlei oliën verwerkt. Egyptenaren mummificeerde en balsemde vroeger hooggeplaatste overledenen.

Dit deden ze met Mirre en Cassia, wat een soort Kaneel was. Ook kregen hooggeplaatsten geurwater mee in het graf voor het hiernamaals.

Dit ontdekte archeologen in 1922 toen zij het graf van Toetanchamon openden. Hij was gebalsemd en gemummificeerd, ook stonden er verschillende oliekruiken in zijn graf.

Via de Phoeniciërs kwam parfum Griekenland binnen. Dit volk domineerde na de Egyptenaren het Middellandse zeegebied. Er werden wat technieken veranderd. Ze bedachten parfum op basis van water in plaats van olie. Er werd weinig verkocht, de mens stopte met het vervaardigen van parfum. 


In de 12e eeuw voor Christus werd er weer gekocht omdat de mensen toen rijker waren dan voorheen en dus werd er weer parfum gemaakt. Parfum zat toen in waterdichte doosjes, maar dit bleek onhandig te zijn dus bedachten de Grieken glazen flesjes om parfum in te bewaren.

Greeg-woman-2.jpg

De Grieken gebruikten uitzonderlijk veel parfum en voor elk lichaamsdeel een andere geur. 640 jaar voor Christus vond politicus en dichter Solon dat men te veel gebruikte. Hij vaardigde een edict op het verkoop van parfum. Dit mislukte, parfum bleef het best verkochte product. 


De Romeinen hechtten al vrij snel veel belang aan parfum. Aan het begin van het Romeinse rijk werd parfum alleen gebruikt bij religieuze handelingen en begrafenissen van belangrijke personen.

Heerser Nero gebruikte daarentegen ontzettend veel parfum. In het jaar dat zijn geliefde overleed, gebruikte hij meer wierook dan de gehele Arabische wereld in een jaar kon leveren.


De Romeinen stelden veel nieuwe geuren samen, ze leefden zich uit met geuren. Vloeren en muren werden gesprenkeld, paarden en honden werden er mee ingewreven en tijdens feesten van voornaam gezelschap spoten fonteinen geparfumeerd water.

In het Midden-Oosten werd een einde gemaakt aan het gebruik van parfum door de opkomst van het Christendom, zowel in het dagelijks als religieuze leven. Toch hebben Arabieren het in stand gehouden.

 

 In de 10e eeuw is de Alambiek uitgevonden, waardoor distillatietechnieken werden verbeterd.Door Spanjaarden en kruisvaarders kwam het parfum uiteindelijk weer in Europa terecht. Toen in de 16e eeuw Catharina de' Medici Italië verliet en met de Franse kroonprins trouwde, wilde iedereen handschoenen van geparfumeerd leer hebben. Hiermee gaf ze een aanzet voor de parfumindustrie.

De beste handschoenparfumeurs kwamen uit Grasse in Frankrijk, zo ontwikkelde Grasse zich tot een toonaangevende parfumstad en is nog steeds zeer belangrijk.

Dit is het begin van een lange parfumgeschiedenis. Deze is begonnen met een tiental geuren, nu zijn er duizenden.

alambiek.jpg
bottom of page